KINESKA KUGLICA

Da li ste sumnjali da će Kina uspeti da ih lansira?

Nije iznenađujuća činjenica da je Kina zaslužna za oko 80% svetske proizvodnje hemijskih olovki, sa preko 3000 proizvođača. Ipak, tehnološki nedostatak ovog industrijskog giganta u ovoj proizvodnji je do skoro bila nemogućnost proizvodnje konusnog vrha hemijske olovke sa pokretnom kuglicom. Iako ima razvijenu industriju čelika Kina nije mogla za sopstvene potrebe da proizvede kvalitetan vrh za hemijske olovke.

Ako se sećate, u jednom od ranijih tekstova smo spomenuli da je ovaj patent davne 1938. godine lansirao mađarski vlasnik štamparije Laslo Biro, kasnije je patent kupljen od strane britanskog industrijalca, a zadnjih godina na svetskom tržištu proizvodi se samo u nekoliko firmi Nemačke, Japana, Francuske i Švajcarske. Kina je konusni vrh za sve svoje proizvedene hemijske olovke uvozio iz Nemačke, što je za industrijalce sa Istoka bio i nedostatak sa ekonomskog aspekta, nedostatak težak preko 17 miliona dolara godišnje.

Neobjašnjivo je bilo da jedna takva tehnološki napredna nacija koja lansira rakete u svemir, mobilne telefone na tržište i gradi ultra brze vozove a uz to je veliki proizvođač čelika, ne može da iznese samostalnu proizvodnju kompletne hemijske olovke.

Za proizvodnju kvalitetnog vrha hemijske olovke potrebna je vrlo precizna mašina i precizno tanak čelik što je za kineske industrijalce čitavih 5 godina, koliko je trajalo njihovo istraživanje u ovoj oblasti, bilo veliki izazov. Cilj Kine je bio da postanu i sami proizvođači ovog patenta, radi ekonomskog benefita ali sa druge strane, cilj je bio dobiti vrh hemijske olovke sa kuglicom koja će ostavljati izuzetan trag, kao i uvozne.

Prošle godine, januara 2017. godine, posle 5 godina istraživanja, kineski proizvođač čelika, jedan od najvećih na kineskom tržištu, Taiyuan Iron & Steel Group, promovisao je po prvi put kvalitetan kineski proizvod, vrh sa kuglicom za hemijske olovke, koji bi u bliskoj budućnosti, uz masovnu proizvodnju, potpuno zamenio uvozne i omogućio proizvodnju kompletne kineske hemijske olovke u Kini.

Napredak u prozvodnji precizne kuglice i preciznog vrha hemijske olovke ostvaren je kroz program vlade Made in China 2025, od kada je poklonjena veća pažnja ovom problemu. Kina nije imala razvijeno precizno inzenjerstvo i tehnologiju kao industrijalci u Japanu i Nemačkoj i bez ikakvog prethodnog iskustva vezano za vrh hemijske olovke sa kuglicom, morali su startovati u ovom projektu od nule.

Da li ste uopšte i pomislili da Kinezi nešto ne mogu da proizvedu?

Videćemo da li će se kineska kuglica pokazati kvalitetnom i vremenom postati uspešna kao i ona iz Japana, Nemačke, Francuske ili Švajcarske. Treba imati strpljenja, niko nije proizveo savršenu kuglicu iz prvog pokušaja.