SKUPE OLOVKE, ALI KOJA JE NAJSKUPLJA OLOVKA?

Verujem da ste već navikli na olovke kojima danas pišemo, usputno hvatamo beleške, jurimo po torbi, pozajmljujemo sa stavom “Ne moraš nikada da mi vratiš“, i koje zaboravljamo gde stignemo. To je luksuz koji sebi možemo da dozvolimo sa olovkama koje svakodnevno koristimo. Mnogo drugačije postupamo sa olovkama za koje smo emotivno vezani, koje smo dobili, pa još ako su to olovke sa našim imenom, neke luksuzne olovke. Da li ste spremni da saznate šta je najveći luksuz kada pričamo o olovkama? Danas pišemo o najskupljim olovkama na svetu ikada prodatim. Ovo je priča o olovkama za koje niste ni znali da postoje, o olovkama koje su unikatne i, definitivno, statusni simbol. To su skupe olovke koje biste mogli da trampite za jedan solidan stančić. Ili dva.

Ako volite olovke kao i mi, sigurno ste zapitali koja je najskuplja olovka na svetu. Ovde govorimo o luksuzu dostupnom veoma malom broju ljudi.

10. mesto

Montegrappa – Ancient Mexican Civilisations Rollerball Pen (€127,433)

Ovaj italijanski proizvođač luksuznih olovaka proizveo je samo 20 ovakvih roler olovki, inspirisan motivima drevnih meksičkih civilizacija. Cela roler olovka je napravljena od 18K zlata u kome su izgravirani detalji  Majanske arhitekture i slike njihovih visokovrednovanih božanstava. Retkost i plemenitost olovke su (ne)opravdano formirali cenu od preko 125 hiljada eura.  Da li ste i vi uzdahnuli u stilu – Šta bismo sve mogli da kupimo jednom ovakvom olovkom?

Ali, idemo na još viši luksuz.

9. mesto

Montblanc – Bohème Royal Pen (€147,039)

Naširoko poznat nemački proizvođač luksuznih olovaka, i ne samo olovaka već i satova, nakita, kožnih proizvoda našao se u ovoj top 10 listi nekoliko puta. Jedna od najskupljih ikada prodatih Montblanc olovaka, i olovaka uopšte, je iz skupocene Boheme Royal serije. Cene svih Montblanc Boheme Royal olovaka izazivaju  nesvesticu, ali pasioniranim ljubiteljima olovaka možda nije čudno da jedna ovakva olovka, potpuno izrađena od 18K belog zlata i dijamanata (da budemo precizni, od 1351 dijamanta) ima cenu blizu 150 hiljada eura. Najskuplja iz Boheme Royal serije.

Ali ne i najskuplja među Montblanc olovkama.

 

8. mesto

Caran d’Ache – 1010 Fountain Pen (€ 155,950)

Naravno, i Švajcarci su, opravdano, našli svoje mesto na ovom spisku. Među najskupljim olovkama poznatog proizvođača Caran d’Ache je nalivpero 1010. Oznaka 1010 ima zapravo interesantno značenje – osnosi se na vreme 10 sati i 10 minuta, koje se smatra optimalnom estetskom tačkom na satu. To je položaj kazaljki gde mala kazaljka pokazuje 10 sati a velika 10 minuta. Ovaj naziv ima za cilj da odrazi prelepe ravnotežne i precizno odabrane detalje koji odgovaraju tačnim švajcarskim satovima. Caran d’ Ache je namenio, u skladu sa nazivom nalivpera, samo 10 ovakvih komada entuzijastama ljubiteljima olovaka i satova. Da li biste želeli da imate jedno ovakvo nalivpero, od 18K zlata i safira u “staklu“, znajući da ga na ovom svetu ima još samo devetoro ljudi? Zaista da osetite retko, kao i sama olovka. Ali, taj osećaj košta 155 hiljada eura.

155.000 € – Neko misli na Vas!

7. mesto

 Montblanc – Diamond Solitaire Pen (Meisterstück Solitaire Royal LeGrand) (€155,950)

Još jednom, Montblanc, samo skuplji, po ceni od 156 hiljada eura (računamo da biste ih častili sa 50e). Ovog puta, telo olovka je potpuno prekriveno dijamantima, za šta je upotrebljeno tačno 4654 komada, pažljivo odabranih. Vrh nalivpera, kao i detalji na olovci,  izrađeni su od  zlata. Možda je nešto ovakvo više po vašem ukusu.

Nije dovoljno dobro za Vas? Ok, idemo na nešto skuplje.

 

6. mesto

Montblanc – Limited Edition Boheme Papillon Pen (€205,329)

Još jedna luksuzna olovka iz Boheme Montblanc serije. Dame, zamislite oglicu od 1402 dijamanta i 37 safira! Sa tim biste izgledale kao milion dolara! Ili 205 hiljada eura. Ovo nalivpero upravo ima ugrađeno toliko u sebe, tačno toliko dijamanta, tačno toliko safira, i neobjavljene količine zlata, u definisanim oblicima leptira, koji okružuju celo kućište olovke. Dijamanti su ženini najbolji prijatelji – dame moje, ovo je za vas. Naravno, izrada i kvalitet samog pera su vanserijski.

Ako vam se ovo ne dopada, idemo na nešto bolje.

5. mesto

 Montblanc – Prince Rainier III Limited Edition 81 Pen (€231,876)

U čast princa Renijea III od Monaka, dve godine nakon njegove smrti, 2005. godine, Montblanc je dizajnirao ograničenu seriju olovaka. Radilo se, zapravo, o 81-oj olovci, za svaku godinu života Princa Renijea III. Olovka je cela u motivima u belom zlatu, “prošarana“ sa 996 dijamanata i 92 rubina, izrađen inspirisan grbom Grimaldija. Tričavih 230 hiljada eura.

Sada mi je žao što ga Grejs Keli nije nadživela – kakva bi to olovka bila!

4. mesto

Caran d’Ache – La Modernista Diamonds Pen (€236,153)

Ako ste bili u Barseloni onda ste morali da se oduševite Gaudievom originalnom arhitekturom. Svi mi, ljubitelji Gaudija, još čekamo da vidimo kako će izgledati Sagrada Familia kada se konačno završi. U čast ovog genijalnog katalonskog arhitekte, švajcarski Caran d’ Ache je dizajnirao La Modernista Diamonds olovku, vrednu svega 236 hiljada eura. Olovka je izrađena od čak 5072 dijamanta i tačno 100 rubina. Kao što se Gaudijeva Sagrada Familia u Barseloni gradi već više od 130 godina, tako je i za izradu ove olovke bilo potrebno čitavih 6 meseci. U čast Gaudija!

A sad malo ‘ozbiljnije cene’.

3. mesto

 Montblanc – Mistery Masterpiece (€650,537)

Za proslavu svog 100. rođendana, Montblanc se udružio s draguljarima Van Cleef & Arpelsom, koji su takođe proslavljali svoju godišnjicu. Naziv ove skupocene olovke se odnosi na popularni metod Van Cleefa i Arpelsa za postavljanje dragulja, poznat kao „misteriozno okruženje“ u kombinaciji sa poznatom Montblanc „Mesisterstuk“ olovkom koja je na engleskom preveden na „Masterpiece“. Nema sumnje, ova pobednička kombinacija je sigurno proizvela istinsko remek-delo olovke, vredno 650 hiljada eura.

 2. mesto

Aurora – The Aurora Diamante (€1,310,520)

 

Svake godine samo jedan srećnik, bogati srećnik, ima priliku da postane vlasnik Aurora dijamantne olovke. Uz to, srećnik dobija mogućnost da olovku personalizuje svojim imenom, grbom ili portretom. Milion i 300 hiljada eura – za takvu uslužnost prava sitnica. Olovka sadrži više od 30 karata dijamanata, uključujući i jedan masivan cabochon dijamant.

Aplauz za  Auroru, sad idemo na pobednika.

1. mesto

Tibaldi – Fulgor Nocturnus (€9,000,000)

Tibaldi je napravio samo jednu ovakvu olovku, koristeći se takozvanom ‘Božanskom Proporcijom Fi’. Fi broj (grčki Phi) je poznat kao zlatni broj ili zlatni odnos 1:1,618 i prisutan je kod nekih od najvećih svetskih remek dela, od Piramida, preko  Partenona, do Mikelanđelove Kreacije Adama. Tibaldi je postigao ovaj odnos praveći svoj Fulgor Nocturnus. Kada posmatramo zatvoreno nalivpero, poklopac je u odnosu na vidljivi deo tela u idelanoj Fi srazmeri – odnosno 1:1,618.

Ovo luskuzno nalivpero je zaista jedinstveno. Sačinjeno je od 945 crnih dijamanata i 123 rubina.

Fulgor Nocturnus olovka je prodata na aukciji u Šangaju za 9 miliona eura.

Možda će vas ovaj tekst naterati da razmislite o ličnoj skupocenoj olovci. Naravno, sa mnogo manje nula, ali o olovci koja će biti samo vaša. Ali, ne dajte da vas ubede da je svaka skupocena stvar lepa, kao što ni svaka lepotica nije skupa.