LUKSUZNO NALIVPERO PARKER SONNET – POREĐENJE DEBLJINE VRHA PERA

Još od svog uvođenja 1993. godine, Parker Sonnet se pokazao kao jedan od najpopularnijih asortimana Parkera,  naslednika Parkera 75.

Vrh tadašnjih pankala je prvobitno ponuđen sa četiri širine pera – tanak (Fine), srednji (Medium), širok (Broad) i ekstra tanak (Ektra Fine). Parker je od tada proširio asortiman i sada nudi čak osam različitih veličina i stilova, u hromiranoj, pozlaćenoj i 18k varijanti).

Ekstra tanki – Extra fine

Za pisanje veoma tankih linija. Zahteva najmanji pritisak ruke. Extra fine pera su popularna u Kini i Japanu, kao pogodna za ispisivanje kineskog i japanskog pisma.

Tanki – Fine

Idealno za osobe sa sitnijim rukopisom. Pogodno za hvatanje beleški. Ispisuju liniju oko 0,25mm finije od srednje tankih pera. Tanje linije zahtevaju slabiji pritisak rukom.

Srednje tanki – Medium

Najpopularnija širina pera, i idealan kao poklon ukoliko niste sigurni šta preferira primaoc. Sonnet Medium u poređenju sa Jotter  i Duofold ispisuje nešto finije linije.

Široki – Broad

Sa svojim težim, širim  i zaobljenim  vrhom  ostavljaju iza sebe tamnije i deblje linije. Ova pera su najpogodnija za ljude koji vole ovakav efekat i za one koji imaju krupniji rukopis.

Srednji italik – Medium Italic

Idealan za ljubitelje krasnopisa i profesionalce. Vrhovi pera su izrezani kako bi pri kaju pisanja dali šire linije. Linije su različite i rukopis je živopisniji. Parker Sonnet Medium Italic pero je „kurzivan“ italik, koji je mekši i lakši za kontrolu od tzv „stub“ pera koja daju mnogo intenzivnije linijske varijacije.

Široki italik – Broad Italic

U suštini, trag pera je manje više isti kao onaj koji ostavlja Medium Italic pero s tim što su linije deblje i tamnije. Dobra preporuka za pisma, čestitke, pozivnice.

Srednji  kosi – Medium Oblique

Različite konvencije imenovanja od strane različitih proizvođača mogu dovesti do velike konfuzije sa kosim perima. Ova pera imaju oblik nalik dletu i pogodni su za ljude koji penkalo drže u ruci tako da se ono tokom pisanja rotira. Pera su iskošena u smeru koji omogućava pravilan kontakt sa papirom.

Srednje  povratni kosi – Medium Reverse Oblique

Prvenstveno,  Medium Reverse Oblique pero je najpogodnije za levoruke pisce. Međutim, ako se uzme u obzir na koliko načina levoruki drže olovke, biće potrebno ispitati još mnogo varijacija  vrha pera da bi se pronašao najkoretnije iskošeni vrh.

 

http://www.penheaven.co.uk/blog/parker-sonnet-fountain-pen-nib-size-comparison