Zebra dolazi iz Japana.

Da li ste znali da su zebre veoma nežne životinje, sa istančanim čulima, koje ne poseduju nikakvo oružje u borbi protiv svojih prirodnih neprijatelja, već se oslanjaju na stado i kao takve imaju izražen porodični instikt?

Ova činjenica pomogla je japanskom proizvođaču hemijskih olovki, Tokumatsu Ishikawi, pri odabiru imena za kompaniju koju je osnovao davne 1897. godine a u kojoj je želeo da zaposleni i kupci, u cilju razvoja i poboljšanja kulture, dele sličan osećaj zajedništva i solidarnosti.  Startno, izbor imena bio je nasumičan; želeo je da naziv kompanije bude prepoznatljiv i pogodan i za poslovanje i van japanskog tržišta zbog čega je inspiraciju potražio u englesko-japanskom rečniku. Listanje je započeo s kraja rečnika, od zadnjeg slova Z i zaustavio se na reči ‚Zebra‘. Reč „zebra“ se na japanskom jeziku takođe piše znakovima sastavljenim od elemenata koji simbolizuju „pisanje“, a dodatno, prepoznatljive šare na zebri asocirale su Ishikawu na crtanje, što je sve zajedno činilo zebru dobrim simbolom za kompaniju koja je posvećena industriji pisaćeg pribora. Brend Zebra je kao zaštitini znak usvojen 1914.  godine.

Kao i mnoge industrije tog vremena, i Zebra je uništena tokom II Svetskog rata. Rekonstrukcija je usledila ubrzo nakon završetka rata, već 1948. godine započinje se sa masovnom proizvodnjom, uz ulaganje u šira istraživanja i sada sa većim akcentom na kvalitetu.

1951. godine Ishikawa kao osnivač dobija Japansku nacionalnu nagradu za doprinos industriji.

Prva posleratna Zebra hemijska olovka plasirana je 1958. godine. Šest godina kasnije Zebra izlazi na tržište sa trobojnom hemijskom olovkom a već sledeće sa prvim flomasterom. 1975. godine Zebra na tržište lansira prvu četkicu i prvi fluoroscentni marker a naredne godine dvostrani marker, za ostavljanje tragova različitih debljina.

Dalje, Zebra nastavlja da se razvija i 1977. godine tržištu predstavlja hemijsku-tehničku olovku Sharbo 2 u 1, a u naredne četiri godine pokrenuta je proizvodnja DX tvrde hemijske olovke i plasirana prva Zebra hemijska olovka sa igličastim vrhom.

1989. godine Zebra izbacuje DRAFIX mehaničku olovku a 1992. godine Jell-Be gelirano mastilo za hemijske olovke. U cilju snažnijeg razvoja novih proizvoda, početkom 90-ih godina prošlog veka Zebra osniva internu  laboratoriju kompanije  i otvara novu fabriku sa novim kontrolnim sistemom.

Prvi Zebra fluorescentni marker sa transparentnim automatskim sistemom za napajanje mastila pojavljuje se na tržištu 1993. godine a odmah za njim i  JIMMNE gel olovka sa živopisnim bojama. 1997. godine plasirano Jell Pearl  fluorescentno gelirano mastilo, a naredne dve godine Hyper jell, Jimmnie light gel olovke i Super marble, gelirana trobojna hemijska olovka.

2000. godine Zebra lansira Pitcolon, gel hemijsku olovku sa žutim mastilom i blagom aromom koju ispušta tokom pisanja. 2004. godine izlazi Zebrin multifunkcionalni artikal ‘’Clip on multi’’. Zatim dve godine kasnije Zebra pokreće novu formu mastila za hemijske olovke, Z-1 a 2014. godine proizvedena je danas popularna mehanička olovka DelGuard, sa posebnim sistemom zaštite mine.

Ostali Zebra proizvodi se odnose na linije Z-grip, Zazzle, Sarasa, Surari,..

Kroz godine postojanja Zebra se razvijala internacionalno. 1979. godine otvoreno je tada novo sedište u Tokiju, Američka filijala osnovana je u Nju Jorku 1982. godine, 1992. godine filijala u Velikoj Britaniji, 1995. godine filijale u Kanadi i Indoneziji. 1998.godine otvorena je filijala u Meksiku, 2001. godine otvorena fabrika u Meksiku i kancelarija u Šangaju, 2009. godine filijala u kineskom Šencenu, 2010. godine u Nemačkoj i nedavno, 2015.godine otvorena filijala u Šangaju.

Danas Zebra ima izgrađenu dobru reputaciju kao jedan od proizvođača visokokvalitetnog pisaćeg pribora. Zebra u logu kompanije gleda unazad. Ovo ukazuje na to da se stečeno znanje u prošlosti primenjuje kako bi se ostvario napredak u novim poljima i to je dan danas princip razvoja kompanije Zebra koja je pod vođstvom već treće Ishikawa generacije.

Open your imagination – poručuje Zebra.