Waterman i nalivpero

 

Da li ste čuli za Waterman? Da li vam je poznato da proizvođači pisaćeg pribora širom sveta već decenijama koriste njegove patente? Danas je Waterman jedan od lidera u proizvodnji nalivpera i finog pribora za pisanje.

Kompaniju je 1884. godine osnovao Luis Edison Waterman, najpre pod nazivom ‘Ideal Pen Company’ da bi 1888. godine promenili naziv u ‘Le Waterman Company’.

Svoju karijeru na tržištu pisaćeg pribora L. Waterman je započeo  kao prodavac penkala. Nakon što je njegov poslodavac 1883. godine doživeo fijasko zbog curenja mastila iz penkala (što je u to vreme bio problem svih proizvođača penkala) i povukao se, Waterman ulazi u posao i započinje da radi na rešavanju tog problema.

Patenti

Najpre je Waterman izumeo takozvani „Three Fissure Feed“ sistem  za napajanje penkala, sa kojim je uspeo da spreči prekomerno ispuštanje mastila kada je olovka u upotrebi.  Patentira prvo pouzdano pero u Njujorku.

U cilju dalje prevencije oticanje mastila, Waterman nastavlja da istražuje u tom pravcu i 1889. godine razvija takozvani ‘kašika sistem napajanja’ (‘’The Spoon Feed’’), i za ovaj patent 1900. godine u Parizu, na izložbi “Exposition Universelle’’ dobija zlatnu medalju. Tih godina masovno proizvodi penkala i dominira na tržištu.

  1. godine patentira prvo penkalo sa klipsom a 1908. godine prvo penkalo sa poklopcem (‘’Safety Pen’’) što je potpuno onemogućilo curenje mastila kada ono nije u upotrebi i omogućilo njegovo držanje u džepu.

U to vreme, Waterman dobija konkurenciju, i na tržištu pisaćeg pribora probijaju se druge kuće kao što su Parker, Sheaffer, itd.

  1. godine Waterman uvodi sistem napajanja pomoću poluge što će biti referenca Watermana narednih trideset godina. Iste godine, prodaja Waterman penkala započinje i u Francuskoj.
  2. godine Waterman uvodi stakleni kertridž sa mastilom za nalivpero.

Inspirisan futurističkim dizajnom rakete 1953. godine, prvi uvodi dizajn Waterman plastičnog kertridža za penkalo  poznatog svima nama danas. Iste godine uvodi plastična penkala odnosno nalivpera.

Prva Waterman penkala bila su sačinjena od tvrđe gume, a vrh pera im je bio izrađen od 14-okaratnog zlata. Takođe, neka penkala su bila ukrašena i obložena sa plemenitim metalima a neka od njih su i  danas u ponudi.

U jeku borbe sa konkurencijom, 1939. godine Vaterman izbacuje penkalo sa jedinstvenom  garancijom od 100 godina.

Godinama je Waterman ponudio mnoge linije od kojih su neke i danas popularne: Patrician (1929), Le Man (1983), Lady Elsa, Lady Patricia (1987), Expert , Edson (1992), Hemisphera (1994), Carene (1997), Serenite (1999), ICI& LA (2000), Audace (2003), Exeptions (2004), Perspective (2008), Waterman Elegance (2009), Charlstone, Phileas, Blue Obsession,  Harmonie,  Privee …

Godinama eksperti ove kompanije rade opsežna testiranja olovaka kako bi našli idelani vrh pera i idealan dizajn za svačiji ukus.