Zašto volimo penkala?

Da li se sećate kada ste poslednji put pisali penkalom ili kada ste videli da ga neko koristi? Verovatno pamtite obavezno pisanje pismenih zadataka iz srpskog jezika penkalom u periodu rane osnovne škole i tu se za većinu ljudi završava otkrivanje ovog sofisticiranog instrumenta. Razvoj moderne tehnologije i jeftini kratkotrajni pisaći pribor uspeli su da zasene naliv pera. Ipak, može se reći da su zadnjih godina naliv pera oživela, usled potrebe da se odvojimo od digitalizacije današnjeg vremena, potrebe da se na neki način vratimo istoriji i usled svih lepih razloga koja penkala nose a koje korisnici, jedan za drugim, postepeno otkrivaju.

Danas samo pojedinci penkala koriste svakodnevno, radije nego jeftinu hemijsku olovku koja se može naći na svakom koraku. Korišćenje penkala ljubiteljima dozvoljava da se u svom okruženju osećaju drugačije, posebno. Penkalo je idealizovani pojam pisanja po papiru ali njegovu superiornost nad ostalim olovkama ipak morate doživeti sami. Dovoljan razlog je pisanje, da u ovom brzom vremenu ne zaboravimo kako se to radi olovkom.

Penkala volim(o) zato što su najpre lepa, na svaki način i u svakoj prilici. Izgled današnjih penkala je magičan i penkalo nas osvaja estetski, baš kao dobar komad nakita. Pravi je užitak gledati u penkalo u svojoj ruci tokom pisanja. Pravi je užitak izvaditi jedno iz džepa, futrole, torbice. Svako ima drugačiji, ličan, doživljaj sa penkalom u ruci, ali zajedničko za sve nas, ljubitelje penkala, je da se sa ovom olovkom jednostavno osećamo dobro!

Osim estetike, naliv pero je dizajnirano tako, i konstantno se nadograđuje, kako bi ostavilo prelepu, savršenu liniju na papiru. Mokri trag na papiru je apsolutni pobednik u odnosu na ono što na papiru ostavljaju ostale olovke. Uz to, taj savršen mokri trag ne zahteva pritisak. Pisanje je pravi ugođaj, ide glatko, vrh “pera“ prosto klizi, ruka se ne zamara a i sami ste iznenađeni kako dobro “vezete“. Penkalo naš rukopis čini čitkim. Sa penkalom svi postajemo pisci i svi počinjemo da istražujemo umetnost pisanja. Volimo penkala zato što volimo da pišemo. Pisanje rukom, takođe, vrlo pozitivno utiče na to kako kreiramo, učimo i usvajamo.

Ta umetnost na papiru razvija našu kreativnost i um. Pisanje penkalom daje nam vremena da razmislimo šta ćemo napisati i da pravimo izbor sa rečima koje inače ne bismo iskucali. Kreativnost koja izbija na površinu samo izvlači iz nas nove i nove reči od kojih nas odvaja brzo kucanje. Penkalo otkriva ne samo kreativca i umetnika u nama, već i bogatstvo reči za koje nismo znali da posedujemo. Sa penkalom unapređujemo rečnik, rukopis i stilove pisanja. Penkalo izvlači iz nas najbolji rukopis, najlepša slova, najlepše rečenice. Penkalo je zbog toga najlepše iskustvo pisanja.

Ako vidite umetnost u standardnoj boji mastila, oduševićete se upoznajući paletu postojećih boja mastila za penkala.

Penkalom pišemo lagano. Ono nas usporava, smiruje, pomaže nam da se opustimo. Tera nas da usporimo i budemo svesni onoga što zapisujemo. Dozvoljava nam da imamo vezu sa onim što radimo, na vrlo ličan način. Vraća nas u neka prošla, sporija vremena, kada su vrednosti bile drugačije. Vraća nas na period pisama, renesanse, romantizma. Pisanje penkalom je putovanje u prošlost. Penkalo je zapravo komad istorije u Vašoj ruci.

To je originalan eco-frendly pisaći pribor. Nasuprot običnih plastičnih hemijski olovki koje se lako bacaju, i činjenice da čak 16 miliona njih (!) godišnje završi svoju misiju u kanti, penkala se čuvaju, nisu za jednokratnu upotrebu i sigurno neće završiti na deponiji. Penkalo je naš vredan i doživotni saradnik.

Otkrijte i sami radost pisanja penkalom. Osećaj pisanja mastilom po papiru je više ličan od korišćenja današnjih gedžeta. Zbližite se sa Vašim penkalom da biste usaglasili sa njim svoj pritisak i položaj ruke za najlepša slova. Morate znati i da trag mastila nije isti na svakom papiru. Odaberite podlogu. Penkalo zahteva posebnu pažnju, stoga i posebno poštovanje kako biste zajedno napravili najbolju saradnju. Kada date penkalu najbolje od sebe, daće i ono Vama. Dobar osećaj koji imate dok pišete penkalom prosto će Vas terati da pišete.

Možete birati kakvo pero Vam više odgovara, fleksibilno od zlata ili čvrsto čelično, šire ili uže, da više odgovara Vašem stilu pisanja. Izbor naliv pera, od dizajna, vrha pera, materijala od kog je izrađeno do traga koji Vaša ruka sa njim ostavlja na papiru je idealno za izražavanje Vaše individualnosti. O dimenzijama vrhova pera smo već pisali u nekom od prethodnih blogova (link).

Čitav niz stručnjaka, entuzijasta, se bavi dizajnom kompletnog naliv pera. Možda niste razmišljali o tome koliko i zbog čega vredi to penkalo koje držite u ruci i koliko, kao kupac motivišete nove entuzijaste da naprave neku novu lepu olovku za Vas. Izbor je dovoljno veliki da se za svakog može naći ponešto.

Zašto Vi volite naliv pera?

  • https://hemijskeolovke.rs/product-category/luksuzna-nalivpera-za-poklon/