SKIDANJE MASTILA SA ODEĆE – KAKO UKLONITI FLEKE OD MASTILA HEMIJSKE OLOVKE ILI NALIVPERA?

Palo mi je na pamet da pišem na ovu temu kada sam juče došavši kući zatekla celo ogledalo ispisano markerom. Urnebesni čovečuljci ali, ruku na srce, zaista sjajni u skladu sa godinama (četvorogodišnjeg) autora. Setila sam se posle trenutnog šoka da su markeri na ogledalu ustvari perivi, baš predviđeni za tu namenu, crtanje i pisanje po raznim materijalima. Ali, šta ćemo sa svim onim mastilima iz flomastera, hemijskih olovaka i raznih drugih olovaka koje nisu lako perive? Znate ono, kada vam dete iscrta hemijskom tapete, posteljinu, stolnjake. Ili, kada vam iscuri hemijska u džepu, padne na tepih, kapne na rukav košulje ili negde gde ćete posle nepažljivo sesti,..

I da ne nabrajam dalje bezbroj suludih ‘ovo može samo meni da se desi’ fleka. Da krenemo od samog početka; šta u tom trenutku iz kućnog inventara prizvati u pomoć.

SLIČNO SE SLIČNOM RADUJE.

Pre svega, da napomenem da ove tretmane morate odraditi pre mašinskog pranja (ukoliko je u pitanju tkanina). U protivnom, hemijska veza između tkanine i mastila se menja nakon pranja u mašini, mastilo će se ugraditi u vlakna tekstila i onda će vas verovatno i zaposleni na hemijskom čišćenju samo tužno pogledati kada im pokažete fleku.
Prvo da se prisetimo da su mastila u hemijskim olovkama i penkalima na vodenoj, alkoholnoj ili uljanoj bazi. Upravo će alkohol i voda biti prva stvar kojom ćemo testirati tvrdoglavost fleke.

Uz važan hemijski princip da se slično u sličnom rastvara prvo ćemo se ponadati da je mastilo od koga je nastala fleka na vodenoj bazi i da ćemo moći da ga očistimo samo vodom. Zapamtite, trljanje jednako mrljanje. Ne smete fleku trljati u svim pravcima već natopite krpu, sunđer, peškir i lagano natapajte (bolje rečeno pritiskajte krpom) mesto fleke, pa ako se mastilo skida ponavljati sa čistim delom krpe (ili čime se već služite) i tako dok se mastilo ne skine. Cilj je da mastilo prenesemo na papir, krpu, peškir, a ne da fleku proširimo. Ako primetite da se sa vodom skida mastilo možete dodati i malo deterdženta za veš ili za sudove. Pokušali ste ali mastilo je i dalje tu. Zaključujemo da je naša fleka od alkoholnog mastila i pokušaćemo sa alkoholom.Efektivan kod mrlja od markera i hemijski olovki. Postoje razna sredstva koja su vam na dohvat ruke a sadrže alkohol u sebi, zbog toga su dobri saveznici u borbi protiv fleka od mastila.
Voda i alkohol su pogodni za sve materijale.
Savet: Postavite tokom tretmana belu krpu ispod mrlje da bi proverili da li se skida boja tkanine sa koje čistite mrlju i natapajte mrlju sa obe strane odabranim sredstvom.

SAVEZNICI IZ KUHINJE.

Mleko – Stari recept za uklanjanje mastila od hemijske olovke ili penkala. Vrlo je efikasno, ne šteti nijednom materijalu. Hladno mleko koristite da natopite mrlju od mastila i ostavite da tako odstoji pola sata. Zatim potopite tkaninu u toplo mleko i ostavite da odstoji nekoliko sati. Nakon potapanja isperite parče sa flekom i operite tkaninu mašinski.
Pasta od kukuruznog skroba i mleka – Pogodno za odeću i tepihe. Pomešajte skrob i malo mleka u činijici, dok ne dobijete pastu. Pastu nanesite na fleku i ostavite da odstoji par minuta. Nakon toga odčetkajte četkom pastu i ukoliko je u pitanju parče odeće operite ga mašinski. Ukoliko je u pitanju mrlja na tepihu pastu ostavite da odstoji do sušenja, zatim odčetkajte četkom i usisajte.

Pasta od kukuruznog skroba i vinskog sirćeta – Natopite najpre mrlju od mastila sa sirćem a zatim nanesite na nju smešu od sirćeta i skroba (u odnosu 2:3) i ostavite da odstoji. Princip daljeg tretmana je isti kao kod paste mleka i skroba.

Smeša vinskog sirćeta i mleka – Zgodno za obojenu odeću. Potopite izmrljanu tkaninu u činiju (lavor). Dodajte zatim mleko i vinsko sirće, izmešane u odnosu 2:1. Tkaninu ostavite potopljenu u smeši nekoliko sati a zatim isperite deterdžentom i vodom. Kada se uverite da mrlje više nema operite vašu obojenu odeću mašinski.

Vinsko sirće – Natopite fleku od mastila hemijske olovke sirćem i ostavite da odstoji 10minuta. Nanesite nakon toga na mrlju deterdžent,ostavite par minuta i isperite sa vodom. Čisto sirće nije pogodno za pamuk, svilu, acetat i obojene materijale. Možete razblažiti sirće vodom u odnosu 1: 1 i pritiskajte sunđerom svakih 10 minuta. Sa razblaženim sirćem možete tretirati i osetljive i obojene materijale

Kuhinjska so – Zgodno sa fleke na tepihu. Pokvasite mrlju, nanesite so i ostsvite da odstoji. Zatim ubrusom pritiskajte lagano fleku sve dok se mastilo preslikava na papir. Ponovite postupak sve dok se potpuno ne ukloni mastilo. So možete koristiti kao predtretman pre potapanja tkanine sa mlekom. Za fleke na tepihu ostavite da so odstoji nekoliko dana a nakon toga lagano izčetkajte so.

Limun i limunska kiselina (limontus) – Pogodno za pamuk, vunu svilu. Parče tkanine postavite iznad lonca sa kipućom vodom a limunov sok (ili smešu vode i limontusa) nakapajte postepeno preko fleke. Mastilo će poćeti da bledi. Isperite vodom i ponovite postupak po potrebi. Ukoliko je mrlja na tepihu nanesite na nju smešu limunovog soka i soli, ostavite da odstoji nekoliko sati i nakon toga izčetkajte i isperite.

Vinobran – Prašak koji je ranije korišćem za spremanje zimnice, čuvanje boje voća i povrća i kod proizvodnje vina. Za skidanje mrlja od mastila iz penkala ili hemijske olovke možete pokušati sa smešom vinobrana i limunovog soka u odnosu 1:1. Pastom prekrijte fleku i ostavite da stoji 3-4 časa, nakon toga ukloniti pastu četkom.
Soda bikarbona ili prašak za pecivo – Napravite pastu sa vodom u odnosu 2:1 i tretirajte fleku od mastila na isti način kao sa ostalim kućno napravljenim pastama (opisano gore u tekstu).

Puter i slične masnoće – Efikasno sredstvo za uklanjanje tragova hemijske olovke. Zgodno kada ižvrljate skučajno odeću ili kada deća ne-slučajno ižvrljaju svoje lutke. Namažite puterom mrlju i utrljate ga u mrlju kružnim pokretnima. Ostavite fleku sa puterom na sunčanom mestu i pustite da stoji nekoliko dana. Ulja i so iz putera će zajedničkim snagama razoriti strukturu mastila. Nakon toga isperite toplom vodom i operite tkaninu mašinski.

LEPOTA U SLUŽBI ČISTAČA.

Lak za kosu. Ovde se zapravo radi o lakovima koji sadrže značajan procenat alkohola. Lak za kosu je jedno od brzih i jednostavnih rešenja za uklanjanje traga hemijske olovke ili mrlja od maslina. Fleku naprskajte lakom za kosu, ostavite da odstoji dovoljno dugo da alkohol može da odradi svoj posao ali ne predugo, da se lak ne osuši na materijalu. Nakon toga isperite fleku pod vodom i operite materijal mašinski. Zgodno je za skidanje fleka sa kaputa i sličnih materijala. Nije pogodno za jako obojene materijale zato što može ukloniti boju. Nije zgodno rešenje za kožu ali bez brige možete dag a porimenite na poliesteru. Alkohol nije pogodan za sviu i vunu pa tako ni sredstva koja ga sadrže nemojte primenjivati na ovim materijalima.

Aceton. Ako trag od hemijske olovke ili mastila na rukama ne možete da isperete deterdžentom i vodom možete pokušati sa acetonom i odstranjivačem laka za nokte. Nanesite aceton na komad vate i trljate preko traga hemijske ili mastila. Takođe, možete pokušati na nameštaju od kože i eko kože.

Pasta za zube. Vrlo jednostavno, bitno je samo da pasta za zube ne bude u formi gela. Nanesite pastu na mastilo, pustite da odstoji, zatim protrljate energično preko fleke krpom ili peškirom i isperite vodom. Pasta za zube neće raditi na svim materijalima ali, ukoliko primetite da se mastilo postepeno skida ponavljajte postupak sve dok mastilo potpuno ne izčezne. Nakon toga operate tkaninu mašinski.

Pena za brijanje. Isto kao i kod paste za zube, bitno je da pena za brijanje ne bude u formi gela. Nanesite direktno iz boce na fleku i ostavite da odstoji 20-30 minuta. Nakon toga blago utapkajte ostatak krpom, peškirom, sunđerom i isperite vodom.

Tečnost za dezinfekciju ruku. Ovde opet alcohol preuzima zaslugu i u tom smislu ova tečnost nema bolji efekat od laka za kosu ili acetone ali je zgodno priručno rešenje ako se katastrofa sa mastilom desi van kuće. Postupak je isti, nanošenje i ispiranje.

HEMIJA ZA HEMIJSKE OLOVKE.

Glicerin. Kao što sam rekla na početku, sve tretmane treba odraditi pre mašinskog pranja. Ako ste ipak oprali odeću sa mastilom bez tretmana pre, možete pokušati uklanjanje fleke sa smešom glicerina i deterdženta za sudove. Natopite mrlju ovom smešom oko 10 minuta, nakon toga isperite vodom. Glicerin možete, radi boljeg efekta zagrejati ili pomešati sa deterdžentom za veš u odnosu 2: 1.

I ovde bih samo nabrojala poneka jaka hemijska sredstva koja i sami znate, a koja mogu dati pomoć na nekim čvršćim strukturama kao što su pločice, parket, drvo – to su varikina, sona kiselina, Vanish, Ace. Ove hemikalije mogu dati dobar efekekat na koži i eko-koži. Opreza radi, uvek prethodno isprobajte tretman na uzorku odnosno manjoj i skrivenoj površini.